Hollandse Nieuwe op een oude Raderstoomboot

Hollandse Nieuwe

Hollandse Nieuwe op een oude Raderstoomboot

Volgens echte Hollandse traditie kan er na Vlaggetjesdag genoten worden van de Hollandse Nieuwe. Na de magere wintermaanden groeit de haring door de aanwezigheid van plankton uit tot een vis met een vetpercentage van minimaal 16 procent. De jonge haring bevat nog geen hom of kuit en wordt daarom ook wel maatjesharing genoemd, een verbastering van het woord maagdenharing.

Het vissen op haring begint jaarlijks in mei en duurt doorgaans tot juli. Er worden miljoenen haringen gevangen, de meesten komen uit de wateren rondom Denemarken, Schotland en Noorwegen. Het mag pas Hollandse Nieuwe heten als het vetpercentage goed genoeg is en als de vis op traditionele Hollandse wijze gekaakt, gezouten en gefileerd is.

 

Hollandse Nieuwe voor fijnproevers

Fijnproevers kunnen de smaak onderscheiden van de oude. De vis is heerlijk romig, een beetje ziltig en lekker vet. Oude haring is vaak net ietsjes zouter, omdat deze al wat langer in de pekel heeft gelegen. Maar dat is een minuscuul smaakverschil, want tegenwoordig wordt er minder zout gebruikt, omdat het vriezen voldoende bescherming geeft. Maar de Nieuwe haring is eigenlijk nog zo goed als rauw. Je kunt het vergelijken met sushi. Maar dan Hollandse sushi.

Ook de kleur is een mooi herkenningspunt. Allereerst moeten ze mooi glanzen. De Hollandse Nieuwe is aan de buitenkant lichtroze tot blank van kleur. Hoe hoger het vetpercentage hoe lichter. De binnenkant is roze-achtig tot soms zelfs bijna rood. Ieder jaar is het weer spannend hoe de Hollandse Nieuwe zal smaken. De haring kan met en zonder gesnipperde uitjes worden gegeten. De echte liefhebbers happen hem het liefst aan de kar en zo van de staart. Maar in stukjes op een roggebroodje of in een wit broodje vormt de vis ook een heerlijke delicatesse. De haring smaakt naar wat hij zelf op het menu heeft gehad: krabbetjes, garnaaltjes en kreeftjes en een slokje zeewater.

 

Hollandse Nieuwe bij uw party

Een haring is beslist geen ongezond voedingsmiddel aldus het Nederlandse Visbureau. Het bevat voedingsstoffen als vet (grotendeels onverzadigde omega 3-vetzuren), eiwitten en een reeks van vitaminen; A1, B1, B2, B6, B12, C, D en E. De calorische waarde is ongeveer 222 Kcal per 100 gram.

De dag na de veiling van het eerste vaatje barsten door het hele land de haringparty’s los. Ieder jaar heeft dit iets speciaals. Voeg daar een mooie traditionele locatie aan toe als Raderstoomboot De Majesteit en het feest is compleet.