Dinnercruise Fabulous Fifties, Dinnershow Fabulous Fifties

Dinnershow Fabulous Fifties op de Raderstoomboot

De jaren ’50: beter wordt het niet!

Wat kunt u verwachten van de Dinnershow Fabulous Fifties? Daarvoor gaan we even terug in de tijd. Nederland in de jaren vijftig, geschrobde stoepjes, kraakheldere gesteven gordijntjes, keurig geharkte voortuintjes en …… geen rondslingerend afval. Kom daar nu maar eens om ! De fietsers stopten nog keurig voor rood en de automobilisten hielden zich aan de voorrangsregels. Tussen 1945 en 1950 werd er massaal getrouwd in Nederland. En de pasgetrouwde stelletjes wilden ook graag kinderen. Het gevolg was een enorme geboortegolf: de babyboom (tussen 1946 en 1954 werden twee miljoen kinderen geboren).
Het rollenpatroon was klassiek, de man verdiende de kost, de vrouw deed het huishouden en zorgde voor de kinderen. Binnenshuis was het vaak niet veel anders. Maandag wasdag, op vrijdag of zaterdag gingen we in bad, meestal in een zinken teil en werden we flink schoon geboend voor het weekend. Pinda’s pellen op een krant en gezelschapspelletjes waren populair. Met de Solex op vakantie, koken op petroleum, poseren voor een polaroid foto, koffie uit de molen, voor de heren een gleufhoed en voor de dames een petticoat. Allemaal herinneringen aan  de heerlijke onbezorgde jaren ‘50.

Jongerencultuur

Eén van de meest opvallende ontwikkelingen van na de oorlog is het ontstaan van een aparte jongerencultuur. Voor die tijd stonden jongeren voortdurend onder toezicht van volwassenen. Zij waren vroeg ‘oud’. Kijk maar naar vergeelde foto’s van pasgetrouwde mannen: hoewel meestal niet ouder dan een jaar of 25, zien ze er streng en zorgelijk uit. In de jaren vijftig begon dat te veranderen. Werkende jongeren ontwikkelden een eigen leefstijl die botste met de normen en waarden van de gezagsdragers. De meisjes waren zwaar opgemaakt en droegen hoog getoupeerd haar, strakke truitjes en wijde rokken met een petticoat.
In 1955 schreef de journalist Jan Vrijman een serie artikelen over deze jongeren, die hij nozems noemde (Nederlands Onderdaan Zonder Enige Moraal). De term sloeg in als een bom, en werd daarna lang gebruikt voor alle vormen van afwijkend jongerengedrag.

De invloed van Elvis

De nozems leefden, zonder zich te bekommeren om burgerlijk gedoe als vast werk, een gezin of de toekomst. Ze gingen naar het café, de snackbar, de bioscoop of de dancing. Ze reden rond op brommers en dansten op Rock & Roll. Aan hun uiterlijk besteedden ook de jongens veel aandacht. Naar het voorbeeld van helden als Jamens Dean en Elvis Presley hadden ze met veel brillantine opgekamde kuiven en droegen ze leren jacks, spijkerbroeken, laarzen en T-shirts, een kledingsstuk dat in 1950 was geïntroduceerd door de filmster Marlon Brando. Seksualiteit, een onderwerp dat bij volwassenen taboe was, speelde een grote rol. De ‘vetkuiven’ hadden het altijd over ‘lekkere wijven’ en ‘naar bed gaan met vrouwen’. Of ze ‘het’ ook ‘deden’ is een andere verhaal: uit angst voor een zwangerschap lieten veel meisjes dat niet toe.

Dinnershow Fabulous Fifties

Nu leven we in de tijd van de smartfone, smart-tv, smart-watch, smart-noem-maar-op en leest u deze tekst via een supersnelle glasvezelverbinding. Leve de moderne gemakken! Op alle fronten hebben we het beter. We leven langer en gezonder, zijn gelukkiger dan ooit. Met dank aan Elvis en zijn tijdgenoten is de weg vrij gekomen voor vooruitgang, meer vrijheid en individualisme. Best aardig om daar eens bij stil te staan.
Verlangt u ook weleens naar die tijd dat geluk nog heel gewoon was? Om even offline te gaan? Stap dan aan boord van De Majesteit en ga met ons mee terug naar het tijdperk van de jukeboxen, pink Cadillacs, vetkuiven en swingende Rock & Roll. Met spectaculaire shows en een Elvis tribute herdenken we dat de King in 1958 aan boord was voor de opname van de film GI Blues. Nog niets gepland voor zaterdag 2 juli? Reserveer voor deze dinnershow. Dit kan al vanaf 2 personen. Heerlijk eten, lekker varen en genieten van het leven, staat centraal op deze prachtige zomeravond.  Zet het wel even in uw digitale agenda!